Panduan Memilih Foundation

13:30

Image result for beauty face
Salam, Hi
Harini Fatin nak share a fews foundation yang sangat sesuai untuk semua jenis kulit. Dari kulit combination, oily, super oily, dry sampailah normal. Fatin share dari hasil perkongsian Mua Penang Azreena Azmi dari laman Facebooknya. 
Image result for MAYBELLINE FIT ME

  • Maybelline Fit Me

Yang ni rasanya semua orang familiar kan. Yang ni dah lama sebenarnya kalau dekat luar negara tapi baru masuk je dalam pasaran Malaysia. Apa yang best nya dia ada 12 jenis code warna ikut kulit haaaa amik pilihla yang paling sesuai. Confirm dapat satu laa! Foundation ni sangat seuai untu mereka yang tak suka mekap yang nampak shinning atau glossy, sebab foundation ni bagi efek matte (kering). Sekaligus dapat blurkan pores dan sangat sesuailah untuk kulit yang berminyak. Sebab kulit akan jadi lagi kering bila pakai yang ni. So nanti gaji Fatin nak try yang ni. Hehee
Sesuai untuk normal to oily skin
Coverage: Medium to Full
Harga: RM49.90
Image result for Maybelline Dream Satin Skin

  • Maybelline Dream Satin Skin

Foundation ni akan beri efek satin tau. Pores semua tak nampak dah sebab texture dia memang senang blend terus resap masuk dalam kulit, yang best tak buat pores anda tersuimbat tau. Tapi ada yang kata tak sesuai untuk kulit yang oily, kalau dry skin sesuai. So kalau korang jenis kulit yang berminyak avoid la eh.
Sesuai untuk Normal to Dry skin
Coverage: Medium to buildable (apply banyak layer untuk cover flaws yang ada)
Harga: RM54.90
No automatic alt text available.

  • Loreal True Match

Kenapa nama true match sebab dia ada banyak pilihan warna, macam fit me. Cuma yang ini dia tebal laa sikit dan mosture. Tak keringkan kulit walaupun pakai selama 16 jam. Kalau kulit tak kering, memang the best choice laa. Ada yang kata dapat tahan 24 jam. Haaa pakaila sampai esok. Ehh no noo buruk perangai nak pakai sampai esok. Hahaaa.
Sesuai untuk All skin type
Coverage: Medium to Full
Harga: RM58.90
Image may contain: one or more people

  • Revlon Colorstay

Yang ni memang sangat sesuai untuk anda yang kulit berminyak dan berjerawat serta ada banyak parut parut gelap yang harus dilindungi. Dulu packaging dia tak ada pump kan, so dapatlah habiskan tanpa membazir. Yang ni pon mampu tahan sampai 24 jam. Yang ni memang Fatin suggest sebab feedback kawan sendiri. Dia setia je guna Revlon ni since kulit dia jenis berminyak. Fatin tengah kumpul duit laa nak try jugak.
Sesuai untuk Combination/Oily skin. Normal to Oily skin
Coverage: Full 
Harga: RM75.90
Image may contain: one or more people

  • Revlon PhotoReady Airbrush Effect

Haaa kemain kau nama dia, kerlasss setanding efek dia. Siapa yang suka glitter dan shining relip relap tu guna la foundation ni. Tekstur dia ringan macam Nars Weightless. Nak pakai untuk event event malam macam dinner pon sangat lah sesuai. Jelas flawless laa korang!
Sesuai untuk All skin type
Coverage: Medium to Full
Harga: RM78.90
No automatic alt text available.

  • Silkygirl Skin Perfect

Oil- Free sebab terang terangla tulis dekat packaging tu kan. Dia ada anti-oxidant ingredient yang boleh protect kulit daripada radikal bebas (pencemaran udara) yang boleh membuatkan kulit nampak kusan dan cepat tua. Dia sekali pakej skincare tau, so dia merawat kulit dari dalam, jadi kulit kita akan nampak lebih sihat.
Sesuai untuk All skin type
Coverage: Medium
Harga: RM26.90
Related image

  • Essence Stay All Day

Yang ni kebanyakkan favourite ramai student. Sebab harga yang lebih murah dan mampu milik. Sesuai untuk remaja juga. Dia mampu bertahan selama 16 jam jugak. Tekstur? Sangat ringan, siapa suka mekap yang nipis haaaa sangat sesuai laa. alus dan lembut je.
Sesuai untuk All Skin Type
Coverage: Medium
Harga: RM22.90
Image result for Essence Soft Touch Mousse

  • Essence Soft Touch Mousse

Yang ni depa kata best dan Fatin pon nak kata best! Sebab Fatin guna yang ni. Dia matte finish tau. Tak nampak shining tak nampak gebu sangat. Tahan sampai malam. Sebab Fatin kadang kadang jenis cepat berminyak je kulit muka ni, so Fatin memang puas hati guna foundation ni. Tapi Fatin silap sikit je sebab amik kod 02. So, bila pakai tak boleh nak nampak cerah sangat la. Mula nak amik 01 tappi takut cerah sangat je, ambil 02 biasa biasa pulak. Tapi takpe sebab Fatin puas hati dengan tekstur dia.
Sesuai untuk Normal to Oily skin
Coverage: Medium to Full
Harga: RM22.90
No automatic alt text available.

  • Kate Tokyo Secret Skin Maker Zero

Yang ni masih baru dekat pasaran Malaysia. Tekstur dia senang blend dan lepas pakai tak perlu sapu powder dah. Memang dia blend into skin. Rasa macam tak pakai foundation je. Effect sama macam foundation Fenti, cuma Fenti ada banyak pilihan warna.
Sesuai untuk All skin type terutama Dry skin
Coverage: Full
Harga: RM78.00

 Image result for Kate Tokyo Powderless Liquid
  • Kate Tokyo Powderless Liquid

Foundation ni bila pakai dia turn into powder. So, tak payah dah nak pakai powder dah. Tekstur pulak sangat ringan walaupun dia full coverage. Mostly produk luar negara macam Japan ke Korea ke memang fokuskan untuk orang yang kulit kering. So boleh la try yang ni, sebab tak payah bazir beli powder dah, kan jimat haaa.
Sesuai untuk kulit All skin type
Coverage: Full 
Harga: RM78.40

Haa banyak kan, macam macam jenis foundation ada kan, rambang mata diri sendiri nak pilih. Tapi yang ni bukan 100% dari Fatin, Fatin kongsi dari Mua Penang. Fatin suka tengok dia mekap. Gaya apa pun semua cantik. Jadi entry ni Fatin akan fully credit kepada Mua AzreenaAzmi. Boleh tengok sendiri memang semua hasil mekap Azreena cantik cantik belaka. Thanks for this sharing sis!

You Might Also Like

23 comments

  1. Thanks for the tips kak Fatin :) Tapi buat masa ni Hana tak reti make up lagi! hehehe ^^

    ReplyDelete
  2. Banyak di pasaran foundation kan Fatin...cuma kena rajin cari..cuba dan cuba...

    ReplyDelete
  3. Suka kak ana baca sebab kak ana memang x reti bab pilih foundation ni. Byk rupanya jenis2 foundation ye. Yg penting kena dgn warna kulit kita kan.

    ReplyDelete
  4. kalau sesuai dgn kulit mmg ok diguna

    ReplyDelete
  5. Foundation mmg sangat penting dalam make up kan kak Fatin. Boleh menjadikan kulit muka kelihatan sekata dan berseri. :)

    ReplyDelete
  6. Banyak pilihannya ya, Kak Sue bukan tau sangat pasal foundation nie. Boleh la buat rujukan kat entri nie nanti kan..

    ReplyDelete
  7. banyak gila pilihan kan?bagus fatin share senang lepas ni nak membeli refer kat sini je..hehe

    ReplyDelete
  8. Good sharing fatin esp buat mama yg x reti pasal foundation ni

    ReplyDelete
  9. Sis ada masalah pilih foundation yang sesuai dengan warna kulit muka..
    Silap pilih maka muka akan putih melepak atau gelap dari warna kulit sebenar..
    Sekarang lebih mudah guna cushion powder siap foundation, 2 in 1..
    By the way, thanks for sharing Fatin, lengkap segala info tentang foundation.

    ReplyDelete
  10. kalau x pakai...jadi mcm mana?

    ReplyDelete
  11. kalu tgk vid mekap, sy suka nk tau apa foundation yg diorg pakai esp yg berkulit hitam manis

    ReplyDelete
  12. nice sharing sis! boleh dijadikan panduan lepasni kalau nak beli. jemput join: http://zaza96.blogspot.my/2018/01/pencarian-bloglist-2018.html

    ReplyDelete
  13. Patutlah pakai loreal fit me tu tak ngam dengan muka sebab tak sesuai dengan muka berminyak rupanya. Nanti nak try lah yang revlon colorstay tu.

    ReplyDelete
  14. wahhhh menariknyaa bila baca pasal mousse tuu

    ReplyDelete
  15. Walaupun CCL bukan kaki mekap, mekap pun kadang simple2 .. at least kena tambah serba sedikit ilmu untuk kekalkan mekap yg cantik . Btw CCL suka pakai FD .. dap- dap sikit terus gebu gebas .. tak pakai loose powder pun xpa

    Fatin ditag http://cikcappuccinolatte.blogspot.com/2018/01/segmen-blogwalking-by-miss-kepeng.html

    ReplyDelete
  16. bagusnya tips. sebab selalu pening nak pilih. Especially bab warna yang sesuai ngan skin kita. Kena main belasah je. sebab time testing, kita tak la apply ke seluruh wajah. haha.

    ReplyDelete
  17. Nice sharing. Follow #201
    https://herlittlehome.blogspot.my/

    ReplyDelete
  18. rajinnya buat tips.... thanks...

    psssttt terima kasih join Segmen Nak URL Blog #33. Blog anda ada di http://www.mialiana.com/2018/01/senarai-url-blog-33.html

    ReplyDelete
  19. Wanita dan kecantikan tak boleh dipisahkan.

    ReplyDelete
  20. nice sharing tapi sy x pandai pakai mekap haha

    ReplyDelete
  21. MUA yang fames juga tu kan.. suka juga tengok dia punya makeup.Hana xsuka pakai foundation nampak muka berminyak dah la jenis muka berminyak juga..Tapi ikut jenis foundation juga kot.Hana pakai pakai sunblock terus . hehe

    Firstime dan terakhir hana pakai foundation time kahwin ngee.. nampak cam bukan muka Hana plak

    ReplyDelete