Perbezaan HTTP dan HTTPS

13:30

Salam, Hi
Kebetulan tengah nak faham dunia IT ni, terdetik untuk ambil tahu apa perbezaan http dengan https. Mungkin ramai yang dah tahu, mungkin ada juga yang masih tertanya tanya. Dua term baru yang dapat belajar harini ialah Secure Socket Layer (SSL) dan Transport Layer Security (TLS). Baca sampai habis untuk lebih faham.

Image result for http dan https

Apa HTTP?
HTTP adalah singkatan kepada Hyper Text Transfer Protocol, iaitu merujuk kepada protokol yang membenarkan penghantaran dan penerimaan maklumat serta data internet.

HTTP tidak menjamin keselamatan data yang dikirim antara client dan server. Kerana ianya tidak selamat dan terdedah. Jika Anda mengisi borang di laman web tersebut, seseorang mungkin melihat maklumat yang anda hantar ke laman tersebut. Jadi tidak digalakkan untuk kita tidak pernah memasukkan nombor kad kredit anda di laman http!

Apa HTTPS?
HTTPS pulak iala Hyper Text Transfer Protocol Secure, iaitu sama seperti HTTP tapi penggunaan HTTPS yang lebih meluas dan secara selamat. Saluran https menggunakan sambungan https:// yang secure dan selamat dan ia bagi memastikan pertukaran data website secara sulit dan kekal selamat. Selalunya digunakan oleh laman web yang melibatkan kewangan. Contoh: paypal.

HTTPS menggunakan SSL, iaitu Secure Socket Layer, atau Transport Layer Security (TLS) sebagai sublayer di bawah lapisan HTTP normal yang membolehkan semua komunikasi melalui Chrome, Firefox dan sebagainya dapat disulitkan (secure) dan encrypted untuk keselamatan.

TLS adalah satu protokol  pada jaringan komputer yang dapat menjaga keselamatan dan kerahsiaan yang dikirim oleh server, atau dengar erti kata lain, menyulitkan pihak ketiga untuk mencuri data yaqng telah dihantar oleh server.

SSL pulak adalah sebuah teknologi enkripsi untuk keselamatan HTTP. Menjadikan ianya lebih terjaga. Protokol SSL biasanya digunakan oleh web yang menggunakan urusan urus niaga kewangan seperti paypal, perbankan internet dan lain lain.

Jadi jika terdapat sebuah laman web meminta kita untuk memasukkan maklumat kad kredit atau apa apa data peribadi anda, periksa dahulu samaada alamat web bermula dengan https: / / ataupun http:/ /
Jika tidak, jangan memasukkan maklumat peribadi kita atas alasan web yang tidak menjamin keselamatannya.

You Might Also Like

35 comments

  1. Terangguk-angguk kepala Hana baca entri kak Fatin... hahaha thanks for the info ^^ sekarang baru faham...

    ReplyDelete
  2. Ada tengok harga https tu, belum mampu lagi... huhu

    ReplyDelete
  3. perkongsian yng menarik.. thanks for the info

    ReplyDelete
  4. thanks for the info...follow u.. :)

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  6. Hihi. Baru tahu perbezaannya. Tak pernah nak kaji benda camni. Thank you Fatin for the info :) DOne follow sini juga. Salam perkenalan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama sama. Thanks jugak, salam kenal dari penang ^^

      Delete
  7. Gud info.. selalu je tertukar hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalaa, skrg baru nak paham sikit

      Delete
    2. Insyaallah harap2 tak tertukar lagi la

      Delete
  8. Saya kalau banking ke or anything yang melibatkan personal information, memang akan tengok wesbite tu https ke tak. Kalau http, memang takdelah nak guna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih selamatkan. Kalu fatin xpernah tahu pon, main entam je. Harap harap takde laa yang tersilap

      Delete
  9. Yang lebih selamat tentulah lebih mahal.

    ReplyDelete
  10. owsemmm....baca skit2..tgk gambar burger dah pham...haha..btw new follower here...looking forward for next article..

    ReplyDelete
  11. Ouh baru tahu kihkih, terdetik gak smlm nk cari thu pagi ni trbaca ni da. Tq fatin share 😘

    ReplyDelete
  12. what a good info fatin,sbb sblm ni tak pernah ambik tau pon hehehe
    thanks

    ReplyDelete
  13. Info yang bagus.. Sha kalau buka website kewangan memang guna https ini..

    ReplyDelete
  14. Nice sharing fatin. Sebab tu kalau kita tgk bila kita guna perbankan atas talian mesti web bank tu ada httpskan.

    ReplyDelete
  15. Bersungguh-sungguh akak baca nak kasi faham betul2. Great share, Fatin :)

    ReplyDelete
  16. Info yang sangat bagus kak Fatin. Penerangan yang sangat jelas mengenai http dan https. Terbaik kak Fatin. :D

    ReplyDelete
  17. macam blog kita ni http je kan. cane cara nk tukar ke https ek

    ReplyDelete

THE APPLE OF MY EYES