Rezeki

16:11



Rezeki? Rezeki ada dalam pelbagai bentuk. Setiap kesenangan yang kita dapat pon merupakan salah satu rezeki dan nikmat dariNYA.

Cerita pasal rezeki ni, sebenarnya dah masuk sebulan lebih dah ni menganggur. Sedih, memang sedih sebab tak dapat nak tolong family apa apa. Bolehlah sekadar belanja makan ringan ringan, minum sikit sikit. Pt pon dah tertunggak ni.

Rasa down gila. Usaha bukannya tak usaha. Merata minta, tapi asyik disqualified! Well nasib graduan zaman sekarang, nak yang ada 2 3 4 5 tahun pengalaman. ''What do you expect''. Kami baru habis study, fresh! Nak minta jadi kerani pon tak boleh. Katanya ''budak budak ada kelayakan cengini banyak songeh, nanti nak demand macam macam''. Dah kalau kami ni minta nak jadi kerani, thats mean kami tak kisah mula dari bawah.

Yang demand tu tak semua, tak semua. Tolong bagi spesis macam kami ni peluang jugak. Macam mana nak dapat pengalaman kalau kami tak diberi peluang. Tapi, rezeki tak pernah salah alamat kan, cuma mengharap rezeki untuk kerja ni akan datang jugak satu hari nanti. Aamiin.




You Might Also Like

4 comments

  1. Jangan sedih. InsyaAllah ada rezeki awak nanti. Memang ramai sekarang takmahu amnik fresh graduate just because they think that we are so demand with salary and so on. Tapi sbnrnya kita ni nak menambah pengalaman kerja je. Apa salahnya kalau bagi peluang utk kita kita ni kan huu. Sabar ya. Pasti ada nanti buat awak.

    Salam perkenalan dari saya, follower ke 27 awak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks! Betul, kita nak keje untuk experience je. Gain knowledge, soal pangkat apa semua tak kisah. Nak berjaya kena start dari bawah.

      Delete
  2. insya Allah.. ada tu rezeki.. dont give up ok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin aminn. Takkan give up. Akan berusaha selagi mampu :)

      Delete