Tips Penjagaan Buah Pinggang

23:13

Salam, Hi,

Fatin saja nak share something lepas baca dari satu page nie. Sekadar peringatan kita bersama.



Buah pinggang adalah salah satu organ dalam tubuh yang sangat penting dan organ ini juga adalah organ yang mudah rosak biarpun hanya meminum minuman yang berperisa .Di bawah ini merupakan tips atau cara penjagaan buah pinggang. Dan itu pun kalau anda nak buah pinggang anda sihat kalau tak sila abaikan OK!

  • Minuman yang diambil hendaklah melebihi dua liter sehari terutama orang yang bekerja kuat serta berpeluh dan cuba elakkan dari memakan kacang tanah, kacang putih dan segala kacang bergaram, buah-buahan jeruk kering seperti asam boi dan buah kana.

  • Memakan mi segera seperti mi maggi dan makanan rapu seperti twisties, chikadess, serta mi kuning dan roti canai memudahkan buah pinggang menyerang (Gantikan mi kuning dengan spageti dan roti canai dengan capati dan tosei).

  • Minuman seperti nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa juga perlu dielakkan kerana kandungan utama minuman ini mempunyai bahan kimia pewarna dan perisa, meminum teh kedai juga wajar dielakkan kerana teh kedai adalah teh ‘recycle’ yang semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa.

  • Pengambilan Coklat perlu dielakan dan meminimunkan pengambilan air milo dan gantikannya dengan horlick, dilarang sama sekali pengambilan minuman bergas kerana merosakkan buah pinggang.

  • Kurangkan pengambilan ayam daging kerana mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan diladang selama 31 hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan. Cuba gantikan dengan ayam kampung atau ayam dijual dipasar yang kulitnya berwarna kuning. Ayam ini tidak mengandungi ubat-ubatan terlarang.

Haaa nampaknya semua benda ni dari atas sampai bawah Fatin selalu buat, ehhh no! Part minum air 2 liter tu jea, alahaii benda tu laa paling susah sekali, tsk tskk.





Sekadar perkongsian bersama -
Sumber:PDH.

You Might Also Like

15 comments

  1. wahhh perkongsian yang berguna :D follow sini.

    http://purrrhana.blogspot.my/

    ReplyDelete
  2. Info kesihatan yang sangat bagus kak Fatin. Buah pinggang mmg sangat penting kepada manusia. Semoga kita semua sentiasa sihat sejahtera dan dilindungi oleh Allah SWT. InsyaAllah. Aamin. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan sangat pentingg. Semoga kita semua sihat sejahtera, amiin ^^

      Delete
  3. mampu minum air 2 liter je. Yang lain tak boleh berhenti makan! Hahaha. My favorite maggie and junk food tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha okayy la mampu buat benda sihat. Kita benda sihat tu laa susah. hahaa

      Delete
  4. Semua makanan terlarang tu sedap belaka 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha sebab yang xsedap slalunya sihatt.

      Delete
  5. Insya Allah. Tq atas peringatan ye

    ReplyDelete