Resepi Teh Tarik Meletops!

17:55

Salam, Hi

Resepi teh tarik meletop kebabom ni hasil daripada google setelah setengah abad. Nak tahu apa yang meletop haaa cuba lah. Dah lama je cuba tapi tak pernah menjadi yang sedap. Tak tahu apa yang silap. Tapi tetiba petang ni menjadi pulak. Soooo here the step!

Bahan yang diperlukan:
Untuk segelas (sebab baru nak cuba)
  • 2 uncang teh lipton eksrta kaw
  • 1 1/2 cawan air
  • Susu manis/ Susu pekat
  • Secubit garam
Cara- cara:
  • Panaskan air atas api, agak agak panas, masukkan 2 uncang teh tadi.
  • Kacau dan terus kacau sampai mendidih.
  • Tuangkan dalam cawan, masuk kan 2-3 sudu susu manis (agak agak nak manis macam mana)
  • Kalau rasa macam terlebih manis, boleh je tambah air sikit sikit
  • Masukkan secubit garam
  • Siap!
Tips lemak teh tarik terletak pada secubit garam, jangan letak lebih, sebab kalau lebih rasa macam 'over' lemak tu. Selamat mencuba!
Jom bawa berpiknik!

You Might Also Like

20 comments

  1. Woowww... letak secubit garam. Itu style mamak punya teh ais. Memang meletop kababoomm rasa sedap air ini kak. Hihi. Terima kasih kak sudi follow insta GV. GV dah send ig request kat ig akak. Ada terima tak kak. Hihi. :D

    ReplyDelete
  2. hangat - hangat ni pekena teh ais kaw2 berlemak & kurang manis ni memang syokk la, hilang dahaga

    ReplyDelete
  3. Kak Fatin ni suka buat Hana terliur T_T heheh

    ReplyDelete
  4. Minuman macam ni best kalau bulan Ramadhan... dengan nampak aisnya lagi.. Hehehe...

    ReplyDelete
  5. Teh ais memang favourite. Hari2 mesti order sebab kalau buat sendiri tak brp nak kaw. Ok ni fatin bg resepi, blh la try. Mana tau sedap

    ReplyDelete
  6. Menariknya but too bad I don't drink milk tea.. huu

    ReplyDelete
  7. taruk garam sikit yer. nanti nak try

    ReplyDelete
  8. 1st time dgr ni nak letak garam..next time nak try juga...

    ReplyDelete
  9. Favourite ni, skang org letak cincau kan?

    ReplyDelete
  10. Fuhhh! Terus jadi teringin nak minum teh tarik ais!

    ReplyDelete
  11. sedapnya oiii.. terasa nk minum pasni. haha

    ReplyDelete
  12. Selama ni memang tercari-cari resepi teh tarik kaw..
    LZ boleh cuba nanti.. Thanks for sharing ;-)

    ReplyDelete
  13. nampak sedap! boleh cuba ni :D thank you kak fatin!

    ReplyDelete
  14. menarik, tapi tak minum air nih..

    ReplyDelete
  15. sy prefer boh serbuk.. kalu minum ramai2 laaa... tp yg pasti teh tarik ni mmg ketagih kn😊

    ReplyDelete